sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Chatroolipelin miinukset



Koska mikään ei ole täydellistä ja niin väittäminen olisi tyhmää - chatpelin miinukset siis.

Sitoutuminen

Chatpeli vaatii omistautumista ja se syö valtavasti aikaa pelaajalta. Kuinka monta tuntia kuukaudessa käytät roolipelaamiseen? Jo päivässä pelkän yhden pelin pelaaminen voi kestää 2-5h ja vieläkin pidempään. Jokainen pidempiaikainen chatpelaaja on varmasti pelannut lähes kirjaimellisesti päivän kestäneen pelin. (minä ainakin, monesti) Peli aloitetaan aamupäivällä ja lopetetaan myöhään illalla. Se voi johtua hitaasta kirjoittamisesta tai sitten hahmoilla vain yksinkertaisesti on niin paljon läpikäymistä. Koko tuo peliaika istutaan lähes putkeen koneen äärellä. Välillä käytetään koira tai kala (lol) ulkona ja käydään syömässä. Kun ei ole omaa vuoroa voi piirtää, tehdä koulutehtäviä, kirjoittaa toista roolia jos pelaa kahta peliä yhtä aikaa, katsoa ohjelmaa tai vain jutella muiden kanssa. Siinä se aika kuluu rattoisasti, ellei niskoihin tai silmiin koske - mikä on yleensä pitkän pelisession palkinto nukkumaan mennessä.

Aktiivisuus

Pelaajalle jolla ei ole aikaa istua edes sitä 2-3h koneella kerralla, on chatpeli melko hankala. Aktiivinen pelaaja pystyy pelaamaan vähintään kerran viikossa yhden pelin - tämä riippuu tietenkin roolipelin yleisestä aktiivisuustasosta. Zingerissä aktiivisimmat pelaajat pelaavat ainakin joka toinen päivä. Chatpeleissä ja foorumipeleissä on siis selkeä ero, minkälainen on aktiivinen pelaaja. Chatissa aktiivinen pelaaja pelaa siis sanotaanko neljä kertaa viikossa pelin alusta loppuun. Foorumissa (oletan) pelaaja pelaa useampaa peliä yhtä aikaa, jokaisella hahmolla saaden ainakin yhden pelin päätökseen viikon aikana. (en tiedä, onko tapana aloittaa useampi peli samalla hahmolla, vaikka edellistä ei olisi saatu päätökseen) En tiedä kuinka nopeasti foorumeissa pelattavat pelit keskimäärin kestävät, olisiko 2-4 päivää? Kertokaa toki jos tiedätte.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Suntuubi-roolipelien kuppikuntaisuus



En usko olevani ainoa kun väitän Suntuubin kotisivutilaan perustettujen roolipelien olevan jollain tasolla syrjäytyneitä muusta ropemaailmasta. "Syrjäytynyt" on ehkä turhan "ulkopuolelle jätetty" -antava kuva, joten sanotaanko vaikka kuppikunnaksi tai omaksi porukaksi.

Pääasiassa Suntuubin roolipelit käsittelevät samoja aiheita: susi/koiraroolipeli, hevosroolipeli ja Soturikissat. Jälkimmäistä tuppaa ovista ja ikkunoista. Ylipäänsä olen saanut käsityksen, että erityisesti Suntuubin pelit tykkäävät pohjautua kirja- tai TV-sarjaan, eivätkä ne täten ole niin omalaatuisia tai muista poikkeavia. Varsinkaan kun samasta sarjasta on luotu jo aiemmin ne seitsemän peliä, missä on sama maailma, samat henkilöt ja toisinaan jopa sama asetelma. Roolipeli toisensa perään on vain toinen versio toisesta. Pelaaminen on aina erilaista jokaisessa pelissä, mutta idea ja punainen lanka on sama, mikä voi johtaa samantyyppisiin tapahtumiin. Tämä on tietenkin melko tylsää, jos kahdessa pelissä tapahtuu samoja asioita jatkuvasti.

Itse asiassa sarjaan perustuvat roolipelit ovat yksi suuri kopioinnin vyöhyke. Mikä oikeuttaa roolipelin käyttämään sarjan tai näyttelijöiden kuvia? Sekö että se perustuu kyseiseen sarjaan? Niinpä. Missä luvat? Joskus saa jopa kysyä, missä tekijänoikeusmerkinnät?

Soturikissat ovat viehättäneet vuodesta toiseen ja edelleen pukkaa uutta kyseisen sarjan peliä. En ole lukenut Soturikissoja, mutta ilmeisesti se on helppo ja vangitseva aihe perustaa roolipeli. Asia mikä minua niissä ihmetyttää, on aikaisemmin mainitsemani samat hahmot ja sama maailma. Klaanit ovat joka pelissä nimittäin samat ja mietin, kauanko niistä voidaan luoda uusia kuvioita, jotta roolipeli eroaisi muista. Oli miten oli, Soturikissat vetävät porukkaa. Sitä ei voi kieltää.